Speltti-skonssit
Kiireinen työviikko takana ja hyvin ansaittu, rauhallinen viikonloppu edessä. Nautinnollisen viikonloppuaamiaisen ainekset melkein koossa: Hesari, kahvia ja maitoa on, mutta ei yhtään leipää. Leivinjauheella kohotetut speltti-skonssit pelastivat tilanteen ja saattoi jopa vaikuttaa siltä, että kiireetön aamiainen lämpimäisineen meni niin kuin oli suunniteltu.
Speltti-skonssit
100 g spelttijauhoja
150 g vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 tl suolaa
50 g voita
1 dl maitoa
Uuni laitetaan kuumenemaan 225 asteeseen. Kuivat aineet sekoitetaan keskenään ja kylmä voi nypitään muruiksi niiden sekaan. Lisätään maito varovasti sekoittaen taikinaa mahdollisimman vähän. Taikina kaulitaan noin sentin paksuiseksi levyksi, joka leikataan neliöiksi tai siitä irrotetaan lasilla ympyröitä. Skonssit laitetaan leivinpaperilla vuoratulle uunipellille ja paistetaan noin 15 minuuttia, kunnes niiden pohja ja pinta ovat rusertavia. Tarjoillaan lämpinä esimerkiksi tuorejuuston ja graavilohen kera tai makeana versiona omenasoseella päällystettynä. Skonssit eivät kestä säilytystä.