Paistetut ahvenet, kukkakaalipyree ja mätikastike
Kalle oli tuonut markkinoille tuorejuuston, johon on sekoitttu mätitahnaa. Kokeilimme samaa kikkaa hapukooren kanssa ja tuloksena oli pehmeä, mukavan suolainen kastike paistetuille ahvenille ja lempeälle kukkakaalipyreelle.
Paistetut ahvenet
2 ahvenfilettä ruokailijaa kohden
voita paistamiseen
suolaa myllystä
valkopippuria myllystä
4 salvian lehteä
Ahvenfileistä saa kaikki ruodot kätevästi pois v:n muotoisella viillolla. Voi sulatetaan pannussa ja ahvenfileet paistetaan voissa molemmin puolin kullanruskeiksi. Maustetaan suolalla ja pippurilla. Salvian lehdet lisätään pannuun ja paistetaan miedolla lämmöllä molemmin puolin, kunnes lehdet painuvat vähän kasaan ja tulevat rapeiksi.
Mätikastike
1 dl hapukoorta tai ranskankermaa
2 rkl mätitahnaa
2 rkl sitruunamehua
Ainekset sekoitetaan keskenään ja annetaan maustua ja vetäytyä.
Kukkakaalipyree
1 pieni kukkakaali
1 dl hapukoorta tai ranskankermaa
1 rkl voita
1/2 tl muskottipähkinää raastettuna
2 rkl hienoksi raastettua parmesaania
suolaa myllystä
mustapippuria myllystä
Kukkakaalista erotellaan nuput ja keitetään suolalla maustetussa vedessä pehmeäksi (noin 10 minuuttia). Vesi kaadetaan pois, lisätään kukkakaalien joukkoon ranskankerma ja soseutetaan sauvasekoittimella tasaiseksi pyreeksi. Maustetaan parmesaanilla, suolalla ja pippurilla maun mukaan.
Annos kootaan laittamalla lautaselle ensin kukkakaalipyreetä, ahvenfilee, kastiketta ja lopuksi rapea salvian lehti.