Tryffeli-kanttarellirisotto
Tähän ruokaan liittyy hieno tarina! (Yllätyksellisiä käänteitä sisältävän tarinan päähenkilöinä on pörröisiä eläimiä ja siinä on onnellinen loppu, kuten kaikissa oikeasti hienoissa tarinoissa.) Eräänä kauniina päivänä, 11.11.2006, lahtelainen perheen Lagoto Romagnolo -rotuinen koira alkoi luontaisen vaistonsa johdattamanakuopia maata ja löysi yllättävän aarteen lähimetsän lenkkipolulta. Kaikkien suomalaisten herkkusuiden iloksi löytöä tarkemmin tutkittua todettiin, että koira oli löytänyt villitryffeliesiintymän. Suomalaisesta metsästä! Nyt näitä veden kielelle herauttavia herkkuja voi ostaa Tryffdelistä. Me saimme siskoltani lahjaksi purkin kotimaisella villitryffelillä maustettua tuorejuustoa, josta pyöräytimme herkullisen risoton kanttarellien kera. Jotka on vainunnut Myllyniemen takametsästä taitavat sienestäjäpojat.
Tryffelituorejuustolla maustettu kanttarellirisotto
3 dl risottoriisiä
2 salottisipulia
2 valkosipulinkynttä
25 g voita
2 dl valkoviiniä
1,8 l kasvislientä
1-2 dl paistettuja kanttarelleja
suolaa
pippuria
1 prk tryffdeli tryffelituorejuustoa
tuoretta timjamia
Salottisipuli ja valkosipuli kuoritaan ja hienonnetaan. Kanttarellit puhdistetaan, revitään reiluiksi paloiksi ja paistetaan voissa. Voi sulatetaan kattilassa ja kuullotetaan siinä riisiä muutama minuutti. Lisätään sipuli ja jatketaan kuullottamista, kunnes sipulit ovat läpikuultavia. Lisätään valkoviini ja kiehautetaan reippaalla lämmöllä niin, että viini imeytyy riisiin. Lisätään desi kuumaa kasvislientä ja annetaan kiehua hiljakseen noin 15 minuuttia lientä vähitellen lisäillen. Lisätään lopuksi paistetut sienet ja maustetaan suolalla ja pippurilla. Kun riisi on sopivan kypsää, mutta napakkaa sekoitetaan joukkoon tuorejuusto ja silputtu timjami. Hyvä risotto on - vasten monien ravintoloiden tyyliä - melko löysää, joten juuston lisäämisen jälkeen risottoa voi vielä pehmentää tilkalla viiniä tai kasvislientä.