Täytetyt sipulit ja sikurisalaatti sellaisenaan tai pihvin seuraksi




Saimme Lontoon tuliaisina Yotam Ottolenghin keittokirjan Plenty. Nimensä mukaisesti runsas teos on yksi niistä mahtavista keittokirjoista, jossa jokainen resepti tuntuu herkulliselta, omaan makuun sopivalta ja kotioloissa toteutettavalta. Plenty on kasviskeittokirja, ylistys parhaille raaka-aineille: munakoisolle, kurpitsalle, fenkolille, pavuille ja linsseille sekä riisille, pastalle, coucousille, kvinoalle ja monille muille. Ottolenghi tunnustaa jo alkupuheessa, ettei hän itse ole vegetaristi, ja kirjan reseptit sopivat yhtä hyvin vegetaristeille, flexitaristeille kuin tällaisille tavallisille sekasyöjille. Tarjosimmekin karamellisoituneita, fetatäytteisiä sipuleita ja voimakkaasti maustettua sikurisalaattia naudan ulkofilepihvin lisäkkeinä.

Täytetyt sipulit
5 dl kasvislientä
3,5 dl valkoviiniä
3-4 isoa sipulia
3 pientä tomaattia
120 g vaaleaa leipää murusina
90 g fetajuustoa
80 g lehtipersiljaa
3 rkl oliiviöljyä
2 valkosipulinkynttä
3 kevätsipulin vartta
suolaa
mustapippuria

Uuni laitetaan kuumenemaan 180 asteeseen ja voidellaan pieni uunin kestävä vuoka. Sipuleiden kannasta ja lakista leikataan puolen sentin pala pois ja ne halkaistaan ja kuoritaan. Sipuleiden sisemmät kerrokset poistetaan varovasti niin, että jäljelle jää 2-3 ulommaista kerrosta. Sisimmäiset kerrokset voi säästää myöhempää käyttöä varten. Kasvisliemi ja viini kuumennetaan kiehuvaksi laakeassa kasarissa ja laitetaan sipulit kiehuvaan liemeen 3-4 minuutiksi niin, että ne pehmenevät hieman. Sipulit nostetaan liemestä, annetaan valua ja jäähtyä hieman. Liemi säästetään sipuleiden kypsentämistä varten.

Tomaattien pehmeä sisus raastetaan kulhoon karkealla raastimella niin, että jäljelle jää vain kuori, jonka voi heittää pois. Samoin kulhoon raastetaan vaalea leipä ja fetajuusto. Valkosipuli kuoritaan ja hienonnetaan ja lisätään täytteeseen, samoin kuin silputti persilja ja loraus oliiviöljyä. Maustetaan suolalla ja pippurilla maun mukaan.

Jokaiseen sipulikuoren toiselle laidalle lusikoidaan noin ruokalusikallinen täytettä ja käännetään toinen puoli päälle. Valmis, täytetty sipuli nostetaan uunivuokaan saumakohta alas. Kun kaikki sipulit on täytetty, vuokan pohjalle kaadetaan sipuleiden keitinlientä niin, että pohja juuri ja juuri peittyy. Sipuleita paistetaan noin 40-50 minuuttia. Jos pohja näyttää kuivuvan, keitinlientä voi lisätä paistamisen aikana. Valmiit sipulit ovat pehmeitä ja päältä hieman karamellisoituneita.


Sikurisalaatti
1 keräsalaatti
½ friseesalaattia
1 endiivi
3 kevätsipulin vartta
20 retiisiä
150 g puolikuivattuja tomaatteja
2 rkl kapriksia

Kastike
1 valkosipulinkynsi
1 ½ rkl sitruunamehua
1 ½ rkl oliiviöljyä
1 rkl rapsiöljyä
suolaa
mustapippuria

Salaatit pestään, lingotaan/kuivataan ja revitään isoiksi paloiksi salaattikulhoon. Endiivistä leikataan kova kanta ja lehdet erotellaan salaatin joukkoon. Lisätään silputtu kevätsipuli, puolitetut tomaatit ja kaprikset.

Hienonnettu valkosipuli, sitruunanmehu ja öljyt sekoitetaan kastikkeeksi, joka maustetaan suolalla ja pippurilla. Kipataan salaatin joukkoon ja sekoitellaan varovasti.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...