PiimäleipäOlen aina, tai ainakin usein miettinyt, että pitäisi laittaa perjantai- tai lauantai-iltana leipätaikina jääkaappiin kohoamaan ja leipoa seuraavana aamuna ihanaa, lämmintä, tuoretta leipää. Mutta en ole saanut aikaiseksi. Soodalla kohoava piimäleipä valmistuu ilman kohottamista ja on hyvää juuri uunista tulleen tuoreena.

Piimäleipä
4 dl grahamjauhoja
4 dl vehnäjauhoja
2 tl soodaa
100 g voita
4,5 dl piimää
suolaa

Savi- tai emalipata voidellaan kevyesti öljyllä ja laitetaan uuniin, joka kuumennetaan 225 asteeseen. Soodaleipä kypsyy rapeaksi valmiiksi kuumennetussa padassa.

Jauhot ja sooda sekoitetaan leivontakulhossa. Huoneenlämpöinen voi nypitään jauhojen joukkoon. Piimä listään vähitellen taikinaa koko ajan sekoitellen. Kun taikina alkaa muotoutua, sen voi nostaa jauhotetulle pöydälle ja vaivata tasaiseksi leiväksi. Leivän pintaan leikataan viillot terävällä veitsellä.

Leipä asetetaan kuumaan pataan, kansi laitetaan kiinni ja pata uuniin. Leipää kypsennetään ensin kannen alla noin 30 minuuttia. Kansi nostetaan pois ja leipää kypsytetään vielä noin 10 minuuttia.

Valmis leipä kipataan pois padasta, sillä kuumassa padassa se jatkaa kypsenemistä ja kuivuu. Leipä kääritään pyyhkeeseen ja tarjoillaan lämpimänä.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...