Viiriäisenmunasalaatti, ankanrintaa karpalokastikkeessa ja paahdettuja juureksia


Juh-hei! Eli ji-huu! Erittäin onnistunut sightseeing-päivä, toriretki ja illallinen ystävien kanssa. Haimme Nömmen torilta juureksia, karpaloita, viiriäisenmunia ja kohupiimaa sekä tuliaisiksi paljon kuivattuja tyrnimarjoja. Taisi matkaan tarttua myös vauvanrukkaset ja lampaantalja.

Valmistimme yhteisvoimin hienostuneen koti-illallisen eestiläisin vivahtein: alkuun vihreää salaattia ja viiriäisenmunia, pääruuaksi ankanrintaa, karpalokastiketta ja paahdettuja juureksia ja jälkiruuaksi kohupiim-valkosuklaapannacotta mustikkakuorrutuksella.

Vihreää salaattia ja viiriäsenmunia
rucolaa
jääsalaattia
keräsalaattia
8 viiriäisenmunaa

kastike
0,5 dl oliiviöljy1 salottisipuli
1 tl sinappia
1 tl hunajaa
suolaa
pippuria

Salaatit pestään, taputellaan talouspaperilla kuivaksi ja revitään. Viiriäisenmunia keitetään noin 3 minuuttia ja jäähdytetään nopeasti kylmällä vedellä.

Salaatinkastike valmistetaan sekoittamalla hienonnettu salottisipuli, hunaja, sinappi, suola ja pippuri kulhossa ja valuttamalla joukkoon oliiviöljy ohuena nauhana voimakkaasti vatkaten.

Salaatti käännellään kastikkeessa ja asetellaan tarjoiluastialle pesäksi, johon kuoritut ja puolitetut viiriäisenmunat asetellaan.

Ankanrintaa karpalokastikkeessa
4 ankanrintaa
suolaa
mustapippuria
rosmariinia

Karpalokastike
2 rkl muscovadosokeria
2 dl karpaloita
2 dl kanalientä
1 dl punaviinia
1/2 porkkanaa
1/2 sipuli
laakerinlehti
mustapippuria
1/2 dl balsamicoa

Ensin kannattaa laittaa kastike kiehumaan. Muscovadosokeri mitataan kattilaan ja kuumennetaan. Kun sokeri alkaa vähän sulaa, lisätään karpalot. Marjojen annetaan mehustua hiljalleen sekoitellen. Lisätään kanaliemi, punaviini, sipuli, porkkana ja mausteet. Kastiketta keitetään kokoon noin 30 min, kunnes siitä on vain puolet jäljellä. Lopuksi lisätään balsamico.

Uuni laitetaan kuumenemaan 170 asteeseen. Ankan rasvaan viilletään ristikkäiset viillot ja reunojen yli pursuava rasva leikataan pois. Pintaan hierotaan suolaa, pippuria ja rosmariinia. Valurautapannu kuumennetaan kuumaksi ja ankat asetetaan siihen rasvapuoli alaspäin. Ankkoja paistetaan muutama minuutti, kunnes rasva sulaa kunnolla, käännetään ja paistetaan nopeasti (1 min) lihan pinta kiini. Ankat asetetaan uunivuokaan rasvapuoli alaspäin. Kastike valutetaan ankkojen päälle siivilän läpi. Ankat ja kastike laitetaan uuniin ja paistetaan noin 15 minuuttia, kunnes lihan sisälämpötila on xx astetta.

Vuoka nostetaan uunista ja ankat kääräistään folioon. Lihan vetäytyessä kastikkeesta kuoritaan kaikki rasva ja laitetaan tarjoiluastiaan tai valutetaan ankanfileiden päälle valmiiksi annoksiksi

Uunijuurekset
Porkkanaa, lanttua, selleria, punajuurta ja muita juureksi viipaloituna
oliiviöljyä
suolaa
pippuria

Juurekset suikaloidaan ja laitetaan uunivuokaan. Päälle ripotellaan oliiviöljyä, suolaa ja mustapippuria. Juureksia paahdetaan 200-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia tai kunnes ne ovat sopivan pehmeitä, mutta silti rapsakoita.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...